Δοκιμάζοντας Σαμπάνια Diamant Vranken Brut.

Δοκιμάζοντας Σαμπάνια Diamant Vranken Brut.

Γράφει ο Παναγιώτης Φραγγεδάκης

Όταν λέμε «Σαμπάνια» , ενοούμε μόνο τους αφρώδεις οίνους που παράγονται στην Καμπανία της Γαλλίας . Οι αφρώδεις οίνοι εκτός Καμπανίας , ακόμη κι αν είναι γαλλικοί , δεν έχουν το δικαίωμα να λέγονται έτσι . Οι αφρώδεις οίνοι της Ιταλίας λέγεται Prosecco , της Ισπανίας Cava κ.λ.π. 

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν εξαιρετικοί αφρώδεις οίνοι , ακόμη και ελληνικοί , που έχουν την «ατυχία» , λόγω καταγωγής , να μη λέγονται «Σαμπάνια» . Όμως δεν έχουν να ζηλέψουν σχεδόν τίποτα , σε γεύση και άρωμα , από τις «χλιδάτες» ανταγωνίστριές τους , αφήστε που υπερτερούν στο θέμα της τιμής…

Eπίσης ισχύει , ότι δεν χρειάζεται απαραιτήτως να ξοδέψεις πολλά χρήματα , για ν’ απολαύσεις μια καλή γαλλική Σαμπάνια . Παράδειγμα η non vintage , brut Σαμπάνια , Diamant Vranken . Κοστίζει λιγότερα , σε σύγκριση με άλλες πιο «μουράτες» του είδους της , όμως είναι μια πολύ καλή επιλογή , ειδικά ένα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ σαν κι αυτό , που εμείς τη δοκιμάσαμε .

Σερβίροντάς την σε flute ποτήρι , διαπιστώσαμε ότι έχει ένα ευχάριστα εντονότερο κίτρινο χρώμα , κάπως ζωηρότερο από το σύνηθες αχνοκίτρινο . Το «κορδόνι» των φυσαλίδων , ήταν λίγο πιο πλατύ , σε σχέση με άλλες σαμπάνιες .  

Γεμίσαμε λίγο πιο πάνω από τη μέση (για να έχουν χώρο τα αρώματα) , την αφήσαμε μερικά λεπτά να «ησυχάσει» και μετά μυρίσαμε . Εντοπίσαμε στη μύτη ενδιαφέροντα αρώματα γκρέηπ φρουτ , άσπρου ροδάκινου , βερύκοκου , τζίντζερ . 

Στο στόμα μας προσέφερε μια έκρηξη αρωμάτων . Άγριο περγαμόντο , λεμόνι , κορόμηλο , πράσινο μήλο , άσπρη βανίλια . 

Εντύπωση μας έκανε η απουσία του ψημένου ψωμιού , που συναντάμε σε πολλά αφρώδη κρασιά . Τα έντονα αρώματα φρούτων , προφανώς ευθύνονται γι’αυτό . 

Η Diamant Vranken Βrut  , πίνεται ευχάριστα και σαν απεριτίφ . Η τραγανή οξύτητά της , θα μας ανοίξει για τα καλά την όρεξη . Μπορείτε , επίσης , να τη συνδυάσετε με : 

  • Mπρουσκέτες ψητών λαχανικών και απαλού . στη γεύση , κρεμώδους τυριού.
  • Ψάρια , όχι όμως πολύ λιπαρα . Η οξύτητες που έχει αυτή η σαμπάνια , μπορούν να ισορροπήσουν θαυμάσια και τηγανητό ψάρι ή θαλασσινά . 
  • Βολβό σελινόριζας με λεμόνι και χονδρό αλάτι , μαζί με πράσινες ελιές . 
  • Φρούτα , όχι ομως πολύ γλυκά (ροδάκινο , κάπως άγουρο αχλαδόμηλο , βερύκοκο , βανίλια) . 

Επίσης μην ξεχνάτε…Για να απολαύσετε ένα καλό μπουκάλι κρασί (αφρώδες ή μη) δε φτάνει μόνο η σωστή επιλογή του , ο πετυχημένος συνδυασμός με το φαγητό , το ποτήρι που θα σερβιριστεί , ο αερισμός του (εάν είναι παλαίωσης) κ.λ.π. Η κύρια και απαραίτητη προ’υ’πόθεση για να απολαύσουμε έναν οίνο , είναι η καλή διάθεση και η εκλεκτή παρέα .